Rally Sweden är en av deltävlingarna i årets Rally-VM eller FIA World Rally Championship (WRC) som tävlingen heter på engelska. WRC är uppdelat i tretton deltävlingar som alla hålls i olika länder runt om i världen. Varje lopp är unikt och ställer olika krav på förarna. I Argentina kör man till exempel i bergen. Rally Sweden är den enda deltävlingen som körs i vinterlandskap och är därför en lite extra utmaning för de flesta förarna. Dock är det kanske något som gynnar de nordiska förarna eftersom de har mer vana för att köra på snö och is.

rallybil-2VM-tävlingarna följs vanligtvis av över 200 000 åskådare på plats och av flera miljontals tittare via tv och internet. Rally är med andra ord en väldigt populär sport. För den som vill ta upplevelsen ett steg längre kan man till exempel oddsa på vem som kommer att vinna de olika deltävlingarna på nätet. Rally Sweden är nu i full gång och 5 februari är den första tävlingsdagen. Kollar man på oddsen ser man just nu att Sebastien Ogire är favorittippad med oddsen 1.7 gånger pengarna medans andrahandsfavoriten Jari-Matti Latvala har oddsen 7.0 gånger pengarna. Så satsar man på rätt person har man stora möjligheter att vinna stora pengar.

Rally Sweden är uppdelat i 24 specialsträckor som varierar i både längd och karaktär. Tävlingen har väldigt simpla regler – den som är snabbast vinner. Man plussar alltså ihop varje förares individuella tider från de olika sträckorna och ekipaget som har den bästa (snabbaste) tiden vinner. Enkelt och rättvist. Förutom WRC, som är den största Rally-tävlingen, så tävlar man dessutom i två underklasser (WRC 2 och WRC 3) i Rally Sweden. I år kommer det även att köras ett historiskt rally på flera av de olika sträckorna. Det historiska rallyt är en uppvisning av klassiska rallybilar och körs i direkt anslutning till den egentliga tävlingen. Under uppvisningen kommer man att kunna se allt från Saab 93 och Audi Quattro till olika porschar.

Rally Sweden körs mellan den 5-8 februari i år och de olika sträckorna kommer bland annat att köras på Super Special Stage Karlstad, Colin’s Crest Arena, Värmullsåsen Hagfors Arena och Hagfors Sprint. Tävlingen kommer traditionsenligt att avslutas på Stora Torget i Karlstad där årets vinnare kommer att hyllas inför alla entusiastiska åskådare som samlats för att fira de framgångsrika förarna och kartläsarna.