Att välja rätt crosshjälm är avgörande för både din säkerhet och komfort under motocrossåkning. En bra hjälm kan vara skillnaden mellan en mindre skada och allvarliga konsekvenser vid en olycka. Här följer en guide för hur du hittar den perfekta balansen mellan skydd, komfort och stil när du väljer din nästa crosshjälm.

Ett brett utbud av hjälmar

Att köpa din crosshjälm hos MX E-Store innebär inte bara tillgång till ett brett utbud av högkvalitativa hjälmar från ledande tillverkare, utan också expertis och rådgivning som hjälper dig att hitta den perfekta passformen och stilen. Med enkel navigering, detaljerade produktbeskrivningar och kundrecensioner, gör MX E-Store det smidigt och tryggt att välja rätt skydd för dina motocrossäventyr.

Vikten av korrekt passform

En av de viktigaste aspekterna att tänka på när du väljer en crosshjälm är passformen. En hjälm som sitter för löst kan inte erbjuda tillräckligt skydd, medan en för trång hjälm kan vara obekväm och distraherande. Det är viktigt att mäta huvudets omkrets på det bredaste stället, vilket oftast är en bit ovanför öronen och ögonbrynen. Använd denna mätning som en guide när du väljer storlek, men kom ihåg att olika märken och modeller kan passa olika även om storleken är densamma.

Testa innan köp

Innan du gör ditt köp, se till att prova hjälmen ordentligt. Spänn fast hakremmen och luta huvudet framåt och bakåt, hjälmen ska inte röra sig fritt eller glida av. Kontrollera också att det inte finns några tryckpunkter som kan orsaka obehag under längre åkturer. En bra tumregel är att bära hjälmen i butiken i minst fem minuter för att säkerställa att den känns bekväm.

Förståelse för säkerhetsstandarder

En annan viktig faktor är hjälmens säkerhetsstandarder. I Europa är ECE 22.05 den standard som gäller för motocrosshjälmar. Denna standard säkerställer att hjälmen uppfyller vissa krav på stötdämpning, penetrationsskydd och remmens hållfasthet. Det finns även andra standarder som Snell och DOT som kan ge en extra nivå av trygghet när det gäller hjälmens skyddsförmåga.

Material och teknologi

När det gäller materialet i hjälmen, finns det flera alternativ att välja mellan. Polykarbonat, glasfiber och kolfiber är de mest populära materialen. Kolfiber är lätt och extremt hållbart men kan vara dyrare, medan polykarbonat är mer prisvärt men tyngre. Ny teknologi, som MIPS (Multi-directional Impact Protection System), erbjuder ytterligare skydd mot rotationsvåld vid en olycka genom att tillåta hjälmen att röra sig relativt huvudet vid en smäll.

Ventilation och synfält

God ventilation är avgörande för komfort, särskilt under varma dagar eller intensiva åkturer. Se till att hjälmen har tillräckligt med ventilationsöppningar för att tillåta luftflöde. Ett brett synfält är också viktigt för att maximera din sikt och medvetenhet om omgivningen. Vissa hjälmar erbjuder extra stora visiröppningar eller justerbara visir för att anpassa sig efter olika körstilar och preferenser.

Att välja rätt crosshjälm handlar om att hitta en balans mellan skydd, komfort och personlig stil. Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du säkerställa att du får en hjälm som inte bara skyddar dig i alla situationer utan också är en glädje att bära under varje åktur.