Många som kör rally kommer ofta även i kontakt med rallycross. Rallycross är precis som rally en hastighetstävling där man tävlar med bilar. Men till skillnad från rally där man kör en relativt lång sträcka i terräng så kör man i rallycross på en sluten bana som antingen har grus eller asfalt som underlag. Denna bana är endast 1 000 meter, dvs. 1 kilometer lång. En annan skillnad mellan rally och rallycross är dessutom att i rallycross så kör flera bilar samtidigt.

rallybil-3Under en tävling körs så kallade heat. Vem som vinner kan bestämmas på två olika sätt. Antingen så körs flera heat och den som har den bästa totaltiden, alltså den snabbaste tiden då man räknar ihop tiderna från alla lopp, vinner. En rallycrosstävling kan även gå till så att de förare som kommer sist i mål slås ut. Detta kallas för försöksheat och vinnaren utses i en final där de allra bästa förarna slåss om guldet.

Rallycross är en populär sport både i Sverige och internationellt och man kan tävla inom ett flertal olika klasser i sporten. Bland seniorklasserna hittar vi de internationella klasserna SuperCars (tidigare Division 1), TouringCars och Super1600 (tidigare Division 1A) samt de nationella klasserna Klass 1: Super Nationell, Klass 2: Super Nationell max 2400 cc och Klass 4: Super Nationell max 2150 cc. Även juniorer kan tävla i rallycross, antingen i Junior-SM eller Klass 6: Super Nationell max 2150 cc.

Den allra första rallycrosstävlingen i världen kördes på Lydden Circuit i Storbritannien den 4 februari år 1967. För att få delta i denna tävling var man tvungen att ha fått en inbjudan, den var alltså endast till för speciellt inbjudna rallyförare. Vinnaren av tävlingen var brittiske Vic Elford som året efter det blev vinnare i Monte Carlo-rallyt och därefter dessutom startade sin Formel 1-karriär.