Dakarrallyt är en av de mest omtalade och spännande tävlingarna i rallyvärlden. Tävlingen är ett terrängrally för bilar, motorcyklar, lastbilar och fyrhjulingar och körs varje år. Rallyt uppfanns av en fransman vid namn Thierry Sabine år 1978. I början hette tävlingen Paris-Dakar-rallyt eftersom det på den tiden kördes från Paris till Dakar. Sedan dess har sträckan varierat och numera körs den i Sydamerika (sedan år 2009). Största delen av tävlingen kör förarna inte på vanliga vägar, utan på sanddyner och andra liknande underlag.
Krävande tävling
På grund av de annorlunda underlaget är Dakarrallyt en väldigt krävande tävling både för förarna och fordonen. Varje år är det endast ett par stycken förare som lyckas ta sig igenom hela tävlingen. Vanligtvis pågår rallyt under två veckors tid. Detta är, som man kan förstå, inte en tävling som går ut på snabbhet som rallyn vanligtvis gör, utan det handlar mer om att kunna orientera sig och skickligt körande.
Tidigare deltagare i rallyt
Kända rallyförare som deltagit i Dakarrallyt är bland annat skotten Colin McRae, finländaren Ari Vatanen och spanjoren Carlos Sainz. Två svenskar har lyckats vinna tävlingen, föraren Freddy Kottulinsky (1980) och kartläsaren Bruno Berglund (1989-1991). Ytterligare ett par svenskar som deltagit i tävlingen är Tina Thörner, Olle Ohlsson, P-G Lundmark och Annie Seel. Andra kända person som deltagit i rallyt är affärsmännen Albert II av Monaco, Caroline av Hannover och Mark Thatcher samt störtloppsåkarna Bernhard Russi och Luc Alphand.