winter tires

På rallybilar och även andra bilar som används inom motorsport så krävs det betydligt bättre däck än till din vanliga personbil även om däck är viktiga till alla typer av fordon. Slitna och dåliga däck gör att bilen får dåliga köregenskaper och om vi snackar vinterdäck så blir det livsfarligt att köra med dåliga däck.

Vinterdäck

När vintern kommer så måste fordonet använda sig av vinterdäck, tiden man pratar om är mellan 1 december tills den 31 mars och man kan använda sig av dubbade däck eller dubbfria däck. Det kan dock vara tillåtet att köra med dubbdäck under en period, nämligen 1 oktober tills den 15 april om det är överhängande risk att det är vinterväglag eller om väderprognosen visar att det ska bli kallt och det kommer snö så det blir vinterväg.

Sommardäck

Skulle det fotfarande vara risk för halka efter den 15 april så får dubbdäcken sitta på annars så är det ett datum att lägga på minne för sommardäck. Detta på grund av att vår land är så avlångt och det är väldigt stor skillnad på hur det ser ut i södra Sverige jämfört med längst upp i norr. Använder du dig av dubbfria däck så behöver man inte tänka på den regeln förutom att det rekommenderas att byta till sommardäck så snart som möjligt då de dubbfria däcken är anpassade för vintertemperaturer. Mer om däck kan man läsa om hos Transportstyrelsen.